Tabăra memorială Gogu Puiu 70. Pe urmele lui

Anul 2019 a avut o însemnătate aparte pentru Asociația noastră, căci s-au împlinit 70 de ani de la dispariția liderului anticomunist Gogu Puiu. Din mărturiile celor care l-au cunoscut și au luptat alături de el, s-a schițat portretul unui om al faptei și mai puțin al cuvântului, motiv pentru care ne-am dorit ca omagiul pe care i-l aducem de această dată să treacă din planul ideilor și al conferințelor, în cel al acțiunii.
Astfel, între 10-14 octombrie am organizat o tabără de haiducie de nivel II – rezilient, pe care am numit-o „GOGU PUIU 70. PE URMELE LUI”.

Pentru că am dorit să fim cât mai aproape de el, tabăra s-a desfășurat în Dobrogea, chiar în zonele în care au activat Gogu Puiu si Haiducii Dobrogei. Și nu ne-am înșelat! Întocmai versurilor unui vechi cântec – „Cei ce au căzut răpuși de gloanțele dușmane/ Pășesc în rând cu cei ce au rămas”, i-am simțit printre noi pe eroii dobrogeni care au stat stavilă împotriva comunismului ateu și al căror sânge a îmbibat pământul dobrogean de la Tulcea, la Constanța, de la Canal, la Babadag și Poarta Albă.

Luna plină a fost o adevărată binecuvântare și călăuză, căci parte din activitățile taberei s-au desfășurat noaptea: topografie nocturnă, marșuri întinse pe colinele line dobrogene și câteva misiuni care au adus aminte de epopeea haiducului aromân. Unul dintre episoadele evocate a fost eliberarea camarazilor deținuți in Babadag, când Gogu Puiu, alături de un singur camarad a salvat 9 dintre frații săi de luptă, care erau anchetați și torturați in arestul securității din Babadag.

De asemenea, participanții au avut ocazia să pună în aplicare cunoștințele dobândite în taberele de nivel I, să își perfecționeze tehnicile acumulate la nivel teoretic, de data aceasta, într-o manieră pragmatica și să înfrunte noi provocări. Cunoștințele asimilate la cursurile de topografie au fost puse în practică, în condiții mai dificile, fiind în timpul nopții, când echipele special desemnate au stabilit itinerariile parcurse de întregul grup. Misiune deloc ușoară, dar dusă la îndeplinire cu succes de mezinii grupului, de care suntem mândri și pe care îi felicităm pentru determinare, creativitate și, nu în ultimul rând, pentru o rezistență nebănuită la efort prelungit.

În cadrul cursului de prim ajutor participanții au aplicat tehnici de brancardaj și evacuare de urgență, au învățat să oprească hemoragii și să aplice perfuzii.

Sâmbătă ne-am bucurat de prezența fiicei lui Gogu Puiu, Zoe Rădulescu, președintele de onoare al Asociației noastre, care a povestit secvențe din viața și lupta tatălui său, oferind, astfel, un portret mai conturat și mai palpabil al luptătorului de legendă.

Tabăra s-a încheiat duminică, la Mănăstirea cu hramul Sfinților Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou, cu participarea la Sfânta Liturghie, apoi, la slujba de pomenire a lui Gogu Puiu, oficiată de Înaltpreasfințitul Teodosie Arhiepiscopul Tomisului. Ne permitem a face considerația că fiecare dintre martirii, mucenicii, mărturistorii si eroii români care s-au jertfit pentru Cruce, Biserică si Neam, merită să aibă aceeași cinstire de care a avut parte Gogu Puiu, și anume o slujbă de pomenire arhierească.
De asemenea, Arhiepiscopul locului a săvârșit o slujbă de sfințire a unor cruciulițe confecționate din cartușe de pistol utilizate, pe care unul dintre participanții fideli ai taberelor noastre le-a manufacturat pentru fiecare dintre cei care au luat parte la această tabără memorială.
IPS Teodosie a adresat un cuvânt emoționant și, în același timp, plin de nădejde despre lupta și jertfa luptătorilor din rezistența armată anticomunistă din munții României, autentice modele pe care să le urmăm spre a câștiga cea mai importantă și cea din urmă luptă, aceea care ne aduce veșnicia întru Hristos.
Îi mulțumim încă o dată, și pe această cale, Înaltpreasfințitului Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, care a dat curs fiecărei invitații la evenimentele omagiale ale Asociației noastre.

Ultimul moment care a marcat finalul taberei a fost unul plin de profunzime si emoție – ceremonia de decernare a cruciulițelor-simbol, pe care participanții le-au primit ca semn de gratulație pentru dăruirea, rigoarea, tenacitatea, curajul si altruismul de care au dat dovada in aceste zile. Au demonstrat ca România încă mai are fii demni de moștenirea lăsată de strămoși, care calcă fără ezitare pe urmele lor.

Vă mulțumim vouă, noilor “haiduci”, pentru faptul că, cei mai mulți dintre voi, ne-ați învestit cu încredere încă de la începutul proiectului numit simbolic „Tabere de haiducie”, pentru că ne-ați oferit șansa să vă cunoaștem și să vă iubim pe toți. Știm că drumurile noastre nu s-au intersectat întâmplător, ci cu un scop rânduit de Sus pe care, momentan, poate doar îl intuim.

Slavă Lui Dumnezeu pentru toate!

FOTO CREDIT: Florian Cristache

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress