Tabere pentru copii și adolescenți

Copiii și adolescenții vremurilor moderne sunt supuși, zilnic, unui atac tehnologic tot mai acerb ale cărui efecte adverse pot fi ireversibile. Cercetări din domeniul neuro-psihiatriei arată că expunerea îndelungată la stimuli vizuali digitali, în special jocurile violente pe computer, afectează circuitele neuronale responsabile de comportamentele agresive.

Astfel, un copil care își petrece majoritatea timpului în fața computerului, va dezvolta o puternică predispoziție spre acte de delicvență la vârsta adultă. Totodată, din punct de vedere psihologic, au fost identificate carențe majore in dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale în cazul copiilor care își petrec timpul liber online. Aceștia nu mai pot dezvolta relații sănătoase cu cei din jur, empatia lor este extrem de scăzută, în timp ce gradul agresivității crește invers proporțional, iar incidența depresiei și a tulburărilor psihice de tipul deficitului de atentie este extrem de crescută.

În acest context care anunță un viitor sumbru pentru generațiile următoare de tineri și adulți, părinții sunt confruntați cu obligația de a găsi alternative pentru copiii lor, alternative menite a-i smulge pe cei mai mici din fața computerelor și de a le oferi șansa unei dezvoltări echilibrate și sănătoase. Activitățile în natură, jocurile și sporturile de echipă, competițiile, acumularea de noi abilități practice, sunt câteva modalități prin care atenția copiilor poate fi redirecționată.

Alături de partenerii noștri de la Școala de Supraviețuire REDUTA, venim în întâmpinarea acestei nevoi acute de alternative sănătoase și propune următoarele programe:

1.     STAGIU DE SUPRAVIEȚUIRE

Pe parcursul unui sfârșit de săptămâna, de vineri până duminică, tinerii vor învață tehnici operaționale de supraviețuire – construirea unui adăpost, școală focului, școala de noduri/matelotaj, construirea de capcane pentru animale, orientarea spațială, își vor însuși tehnici esențiale de autoapărare, se vor familiariza cu elementele de bază de prim ajutor și vor învăța cum să reacționeze în situațîi de criză – catastrofe naturale, atacuri stradale.

Componenta teoretică vizează subiecte ca termoregulația, termodinamica supraviețuirii, marile agresiuni naturale, gestionarea stresului și topografie. Cursul teoretic de topografie se va regăsi într-o aplicație practică: participanțîi vor fi angrenați într-un concurs în care provocarea constă în a găsi, cu ajutorul hărților și busolelor, balize amplasate în puncte fixe din zona imediată a taberei.  

Pentru că ne dorim ca întoarcerea la natură a tinerilor să nu fie numai de formă, ci trăită pe tot parcursul stagiului, fetele vor dormi în corturi, iar băieții sub adăposturile construite de ei înșiși, din foi de cort, sub îndrumarea instructorilor.

Omul, gardian al naturii, este chemat să trăiască împreună cu ea și nu împotriva ei. Impactul pe care omul modern îl are asupra mediului se răsfrânge asupra omului însuși, cu o inerție ce îi scapă de sub control, mai devreme sau mai târziu. De aceea, pentru o mai bună însușire a respectului față de mediu, la sfârșitul stagiului copiii vor participa la o acțiune de curățare a zonei de campare, cât și a zonelor limitrofe.

2.     TABERE DE HAIDUCIE

Se vor desfășura pe parcursul a 5 zile (4 nopți) iar componentele practice și teoretice sunt cele expuse în capitolul dedicat stagiilor de supraviețuire. Diferența constă în timpul pe care îl alocăm fiecărei activități în parte, iar de data aceasta, având mai mult timp la dispoziție, participanții vor avea ocazia de a-și însuși mai temeinc abilitățile și cunoștințele învățate.

 În dezvoltarea tinerilor, un aspect esențial îl reprezintă modelele – acele personalități marcante, care prin propriul exemplu de conduită morală, excelență în varii domenii, sau curaj, devin repere pentru noile generații. Considerăm că România a născut mii de astfel de exemple, consemnate prea puțin în cărțile de istorie, motiv pentru care îi vom aduce în atenția tinerilor pe eroii anticomuniști ca Vasile Motrescu, Ion Gavrilă Ogoranu, Gogu Puiu, Toma Arnăuțoiufrații Șușmanfrații Fudulea, Elisabeta RizeaIoana Plop și alții. Au fost oameni care au rămas drepți în fața regimului comunist care venea să șteargă identitatea poporului român, personalități care au ales calea rezistenței în munți spre a demonstra, chiar cu prețul propriei vieți, că există români care nu se apleacă în față forțelor de ocupație, ci își apară pământul, credința și neamul. Acestea sunt modelele vii pe care le urmăm atunci când vorbim despre supraviețuire, fapt ce aduce un plus de încredere în forțele proprii ale tinerilor, fiindcă ajungând să cunoască exemple reale de oameni care au supraviețuit în condiții de prigoană, frig, foamete, lipsa de resurse, vor înțelege că se poate!

Locul de desfășurare al taberelor și stagiilor se regăsește pe Valea Doftanei, în împrejurimile comunei Brebu, județul Prahova. Deplasarea se va face cu un autocar.

3.     TRAINING DAY

Pe parcursul unei zile de sâmbătă, de la 11:00 – 17:00, în sala de sport a liceului sau într-un parc din București, instructorii noștri vor preda cursuri de auto-apărare, condiție fizică și prim-ajutor.

4.     CURSURI DE TIR

Pornind de la principiul că unul dintre drepturile fundamentale ale omului este dreptul la auto-apărare, considerăm că este esențial să știm să manipulăm și să utilizăm responsabil o armă.

Alături de instructorul nostru de TIR sportiv, adolescenții vor merge într-un poligon autorizat unde vor învață să utilizeze arme de foc, în condiții de maximă siguranță.

Pentru detalii și înscrieri vă rugăm să ne scrieți la adresa: asociatia.gogupuiu@gmail.com.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress