9 aprilie 1949. Este ucisă în chinuri, la Malmaison, Ecaterina Gâță

La 9 aprilie 1949, era ucisă în închisoarea Securității de la Malmaison, Ecaterina (Titi) Gâţă, şefa în clandestinitate a Cetăţuilor (organizația de fete și femei a Mișcării Legionare). Aceasta trăia o existență ascetică, presupunând abstinență și austeritate liber consimțită, intenționând să intre în monahism.

Există indicii că în ancheta ei s-a implicat personal însăși Ana Pauker, interesată în mod deosebit de organizarea clandestină a femeilor legionare. Aceasta ar propus tinerei să trădeze, acceptând colaborarea cu comuniștii, la care Titi Gâță ar fi scuipat-o pe lidera comunistă. Ca urmare, Ecaterina Gâță a fost omorâtă, după ce a fost supusă unor cruzimi de neînchipuit, fiind torturată, violată, mutilându-i sânii și introducându-i un fier în vagin…

Ulterior, Securitatea a acreditat ideea că lidera legionară s-ar fi sinucis, fapt spulberat de mărturia Aspaziei Oţel Petrescu: “Lui Titi Gâţă i-a fost înscenată o sinucidere. Mama sa a fost chemată să-i recunoască cadavrul, ca să i-l poată da s-o înmormânteze. N-a avut putere să meargă şi l-a trimis pe feciorul ei. Când a intrat şi a descoperit-o, primul lucru pe care l-a făcut a fost să se uite la gât. Nu era urmă de spânzurătoare, era urmă de degete, cum a fost sugrumată. S-a speriat atât de tare, încât a fugit. A venit la maică-sa, plângând în hohote, şi i-a spus: „Mamă, nu s-a spânzurat, a fost omorâtă! Nu este o pierdută în faţa Domnului, ci este o martiră!”

sursa: Muzeul Rezistenţei

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress